dimarts, 12 de novembre de 2013

Pecats

 

Tinc un germà que m’estima molt, i es preocupa per la meva salut de fumadora  sense remei… Fa un temps  em va enviar l’anunci de un diari en el que  cercaven tuitaires decidits a deixar de fumar, i disposats a anar piulant la seva experiència en aquesta aventura al dia a dia, gracies a una aplicació gratuïta pels smartphones.

On anirem a parar! Si bé la finalitat d’ acompanyar tres persones en la seva batalla contra el tabac és lloable , no deixo de veure-hi una certa perversió a l’assumpte, una mena de filosofia tipus la de “gran hermano”, o altres programes de la tant a la page, telerealitat. Ja m’imagino explicant en vuitanta caràcters, els moments de crisi davant la nevera, endrapant al mateix temps, el darrer tall d’embotit , dos iogurts, i la resta del sopar de la nit anterior.

El cas  és que és molt gran el mon de les aplicacions per estris del dimoni com Iphones i companyia.

 

Pels catòlics practicants  tenim fins i tot la” Missa digital”, una aplicació per a telèfons mòbils i tabletes que serveix per a seguir l’eucaristia, com si d’una missa tradicional es tractes. A més de facilitar les lectures i els salms diaris, ofereix oracions, explicacions de salms, i més de cent maneres de donar les gracies després d’haver pres la comunió. I no hi ha excusa senyors , ja que es pot seguir en cinc llengües, angles, francès, Italià, espanyol i llatí. Hi trobareu explicats pas a pas , el desenvolupament dels diferents  sagraments i devocions com la penitencia, la comunió a malalts, o oracions per a moribunds i difunts.  Vaja, que treballar el diumenge i no tenir temps  ja no son excuses!

 

Pels dubtes existencials mes terra a terra també hi podem trobar absolutament de tot.

 

Ja vas acostant-te als 50? Els estàndards de bellesa que va imposant la societat van modificant-se al llarg del temps en funció de unes modes i unes regles estètiques difícils de determinar. Ara per fi , i gracies a la tecnologia podrem saber qui estem més buenorros que els veïns o si finalment ens convé més retirar-nos i fer vida monacal mitjançant l’aplicació anterior . Podrem determinar de manera objectiva qui son els bells i qui els lletjos. Amb el Ugly meter , un programa escaneja una foto i t’atorga una puntuació del 1 al 10, tot plegat acompanyat de la llegenda explicativa. Espero que no vagi acompanyada de la famosa coletilla “que se mueran los feos!”

Ara ja m’han matat ! Tanta punyeta amb lo de la bellesa interior i ara resulta que nomes pitjant un boto, en un instant quedes catalogat!

Si després de l’experiència esteu a punt de caure en la depressió mes profunda, tant si sou dels lletjos, com dels afortunats guapos, però que no voldríeu que, en un atac a traïdoria la maquina canvies d’opinió, us podeu descarregar tota una munió de programes que prenen cura de la vostra forma física.

 

Tots no disposem de un preparador físic personal , d’aquells que arriben a l‘aurora al peu del  llit, per motivar-nos, llevar-nos, posar-nos el xandall dernier cri, i fer-nos fer els exercicis matutins a ritme caribeny, per acabar amb un esmorzar equilibrat i saníssim. Afortunadament, la tecnologia no esta nomes del costat obscur de la força, aquell que t’empeny a jeure al sofà fumant-li canya al teclat o als comandaments. Si, senyors i senyores, existeixen aplicacions que , encara que soni psicodèlic, ens obliguen a no saltar-nos la sessió de gimnàs encara que caigui pedra.

El GymPact és una aplicació molt simpàtica ella, ja que cada cop que et quedis aplatanat , mirant la televisió menjant crispetes en compte de anar a córrer, et cobrarà una multa de manera implacable. És tracta de programar els teus exercicis diaris en l’aplicació i de donar el teu numero de targeta de crèdit, de manera que quan et saltis les obligacions que t’has fixat, l’aplicació et descomptarà els cales. En una mena d’exercici masoquista, has de seleccionar la quantitat de diners que mereixes pagar com a càstig per no assistir a la classe d’aeròbic, o a la sessió de Pilates. Es veu que la força de voluntat en aquest cas es mesuraria en funció de la quantitat de diners que hi assignis. També hi ha premi però... Els que compleixin amb els objectius fixats, a més d’estar més sans i més en forma, poden rebre el retorn de una part, dels diners recaptats per l’aplicació. I com controla l’aplicació que heu estat bons minyons? Doncs fent un check-in cada cop que entres al gimnàs....

No se si no em sortiria més a compte contractar un coach personal , com a mínim i pots tenir una conversa!

 

I després de preocupar-se de l’esperit, l’amor propi i la forma física, cal tancar el cercle amb el menjar.

Pots triar entre aquelles aplicacions que analitzaran tot allò que menges , greixos saturats i insaturats, sucre , sal, calories, vitamines i minerals, tot per menjar sa, o aquelles que t’amaneixen un menú diari saludable i complet.

 

Jo que voleu que us digui, després de tant d’esforç i sacrifici, em decanto, per aquelles il·lustrades amb fotos regalimant i apetitoses, l’art de preparar bons combinats, i les que tirada en el divan , et permeten compartir amb els amics una bona sessió de pecats....

 

 

 

Antonia Escoda

Per l’espai d’opinió del “Ningú és Perfecte” de Radio Valira 12-11-2013