dimarts, 21 d’agost de 2012

La revolució... és pura especulació


Lo curiós d'anar revisitant posts antics és que , t'imagines que els haurás d'adaptar i posar a l'ordre del dia... Lo trist és que t'adones que malgrat la sensació d'evolució permanent, i de que tot va molt rapid, en realitat poques coses canvien... Lo pitjor de tot és que quan fas recompte lo unic que pots veure és que les victimes cada dia són més , els necessitats augmenten, i els acaparadors no en tenen mai prou...Revolució

Avui 7 de Desembre, es el dia de la Revolució. O al menys es el que estan predicant grups a les xarxes socials, reprenent la iniciativa liderada per Eric Cantona , ex jugador de futbol del Manchester United i conegut com un dels “infants terribles” del futbol.
Aquesta revolució tracta de posar els bancs contra la corda , anant a treure tots els estalvis el mateix dia, per així fer caure el sistema financer.
Però de debò la gent  anirà a treure tots els seus estalvis del banc avui?
Es difícil de creure-ho. La majoria de comentaris a les xarxes, tot i estar d’acord en l’idea de castigar al sistema financer, fan entreveure que la majoria de la gent continuen atemorits pel poder del bancs. Uns s’hi senten lligats , ja que d’ells depenen les seves hipoteques, d’altres ho farien de gust si realment tinguessin diners al banc.
El fet es que hi comença a haver una inquietud  per part del sector financer, ja que una acció d’aquesta mena podria desestabilitzar el ja ferit sistema financer europeu.
A Europa si un banc pateix un fenomen de retirada de fons simultània ,existeix un fons de garantia  de uns 20.000€ de mitjana segons el país, per persona i per establiment bancari adherit al Fons. La qüestió no es en realitat quants diners retiraran, a menys que tots els seguidors tinguin la mateixa quantitat de diners en el seu compte que Cantona, la qüestió es saber si pot provocar una dinàmica de retirades en cadena , saber si la gent s’encomanarà al veure llargues cues davant dels bancs, i si això pot generar un “bankrun”. Un bank run  que provoqui un pànic bancari, cosa que sol passar quan els clients ja no confien en la solvència d’un banc i decideixen de treure el seus diners , tots al mateix temps. El sistema , en temps normal, esta basat en la confiança, ja que en realitat els establiments bancaris no tenen mai a disposició  en líquid , l’integralitat dels seus dipòsits.
 En aquests moments, ens equivocaríem si nomes tinguéssim en compte  el possibilisme del projecte. L’important es al meu parer, l’ interès que està  despertant. Es la prova  que el descontent manifestat pels carrers aquests últims temps es lluny d’haver-se apagat. Malestar per la situació econòmica i per la manca de solucions dels governs arreu d’Europa.
La ciutadania d’Europa està farta de veure plans d’austeritat imposats amb la motivació de tranquil•litzar els mercats financers.
 La crida a la revolució d’Eric Cantona es irresponsable ? Potser que si.
 Però  qui es responsable d’aquesta  irresponsabilitat?
 Per una vegada, aquells que han jugat amb els diners dels altres, i negat amb cinisme que les tombarelles dels mercats fossin controlades , tindrien un cert càstig.
Hi ha algun especulador, ni que sigui un sol , que hagi demanat excuses, o que hagi mostrat penediment per el patiment social que ha causat, per l’atur que ha provocat, per les despeses que s’ha hagut de consentir per a salvar el sistema?
Per una vegada el ciutadà, demostraria el cost d’ignorar el sentit comú.
La mobilització dels ciutadans , s’ha de desenvolupar per exigir el càstig ala bancs que han actuat com a depredadors i lluitar per afavorir l’emergència de bancs alternatius, solidaris, i ecològicament responsables. Cal rellançar l’ interès pel bancs ètics, ciutadans..
Cal acabar amb el sistema bancari que funciona per la por que li tenim, i per la submissió dels governs als bancs. Cal acabar amb els banquers que transformen les salles de banc en casinos.
Aquesta iniciativa te doncs l’ interès d’obrir el debat sobre la funció dels bancs. Podria  redibuixar el paisatge bancari europeu .
I jo, que voleu que us digui, només de veure tremolar els banquers, ja em reconforta una miqueta!!
      
Per l’espai d’opinió del Ningú es Perfecte 7-12-2010