dimarts, 3 de juliol de 2012

La lluna de Valencia esta rogenca
Dissabte a la nit, la lluna estava rogenca. Segons el Joan Marc Miralles, la cendra en suspensió en l’atmosfera, provinent dels incendis a la Comunitat Valenciana, li donava  aquest color..

Diumenge a la nit :
Mentre a Valencia s’estenen  les flames, els capitans del  vaixell , fugen de la nau i de la desolació per anar a animar la “roja”, no fos cas que perdessin l’ocasió de fer-se una bona fotografia.
Trobo just , fins i tot recomanable,que quan sembla que tot s’enfonsi al teu voltant, t’agafis amb força al mes mínim motiu d’alegria, ni que sigui un partit de futbol.
No entenc però l’actitud ni del President del Govern Espanyol, ni del Princep d’Astúries. Ells son aquells en qui se suposa que ha de confiar el poble.
Sempre havia sentit dir, que el capità era el darrer en abandonar el vaixell, però des del naufragi del Costa Concòrdia, sembla ser que tots els vells topics sobre el sentit del deure s’estan desmuntant. Diuen que durant aquell naufragi, no només el capità, va fugir per peus, o en bot salvavides. Es veu que el comportament de molts dels passatgers, també va trencar amb la famosa cavallerositat, de les dones i els nens primer… A més també van aparèixer els vius, que preveient  la trista  popularitat del vaixell s’haurien emportat, objectes del vaixell per revendre’ls  en subhastes a les xarxes.
S’ha acabat doncs l’època dels herois, i dels salvadors de la pàtria. L’ instint de supervivència, supera l’esperit de sacrifici que se’ls hi suposa als que decideixen dedicar-se a la política, a defensar el bé comú, o als qui per prerrogatives de naixement , no hi renuncien.
Cert que queda mes polit, fer-se la foto al costat d’en Casillas o Xavi ,encara que estiguin suats, que vora un bomber amb un paisatge desolat de fons…
Quin és el lloc d’un President o d’un presumpte futur cap d’Estat?
Potser algun dia també diran penedits: “lo siento, me he equivocado, no volverá a ocurrir..”
Fa 5 setmanes, en una intervenció a les Corts valencianes, Lluis Torró, Diputat per Esquerra Unida, denunciava les retallades en les politiques de prevenció d’incendis, i del perill manifest que això suposava: “Fan com el que passa un mes sense assegurança, i com que no pateix accidents..., sembla que això sigui un estalvi”.
Com apunten alguns , la mateixa Generalitat Valenciana, que ha retallat  en efectius humans i recursos econòmics contra incendis,va eliminar la prohibició de requalificar els boscos cremats, fa tan sols 6 mesos.
S’allarga l’ombra de la sospita…

 Dilluns:
El País Valencià continua consumint-se, i  ja es compta una primera víctima, el pilot d’un helicòpter accidentat. Valencia crema, però tranquils, que el foc encara no afecta ni a banquers, ni càrrecs de la Generalitat….
Espanya  sencera celebra l’Eurocopa, durant gairebé mitja jornada, ben apegadets a la pantalla del  televisor, o anant a rebre els campions pels carrer de Madrid. Els seguidors de “la roja” semblen cremar els darrers cartutxos d’alegria… Els herois semblen la viva estampa d’un anunci per un “botellón”…. Sembla com si volguessin tots plegats emborratxar-se d’aquests moments, segurs com podem estar tots plegats, que això es qüestió d’hores, que la ressaca l’endemà serà més dura, els analgèsics ja no els cobreix la seguretat social…

Dimarts:
A Valencia recorden l’accident de metro que va provocar 43 morts, 47 ferits, 0 responsables…
Corre per la xarxa que l’Andrés Iniesta, donaria la prima de 300.000€ que li corresponon per haver guanyat l’Eurocopa als damnificats pels incendis .
Podria ser que encara quedessin herois?
Encara queda gent amb vergonya en aquesta Espanya orgullosa i malferida?
L’Espanya dels 5 Milions d’aturats, el país on la justícia no funciona,del frau fiscal generalitzat,de la impunitat d’alguns i on els ciutadans perden els seus boscos, les seves cases, l’educació i la sanitat publiques…

L’Espanya que mig mon enveja. Perquè a qui no li ve de gust durant unes hores, d’oblidar-se de les penes, i celebrar el que faci falta?
I no ens enganyem , qui més atacs de banyes deu patir, és la resta de dirigents del mon mundial, que per un moment voldrien tenir els seus pobles  en un estat similar de “bobalització”…
A la lluna de Valencia…

Antonia Escoda
Per l’espai d’opinió del “Ningú és Perfecte” de Radio Valira 3-06-2012