dimarts, 21 de febrer de 2012

Economia de l’odi
La depredació econòmica ,ha conviscut amb la bona consciencia , d’una manera més o menys convincent  al llarg de l’historia.
 Els soldats grecs, reduïen les seves víctimes a l’esclavitud, i ho justificaven senzillament per la seva natural superioritat.
 El fet es ,que des  que l’home es Home, ha anat creant mecanismes , per justificar, per auto justificar-se, l’asserviment de uns  pels altres.
Les institucions  econòmiques ens han permès odiar sense que ho sembli. El diner es el culpable, no els nostres actes en si mateixos.
Es necessari deslocalitzar fabriques, acomiadar treballadors, abocar tòxics en els rius, eludir la fiscalitat, donar suport a dictadures, armar els amos de la guerra, a canvi d’augmentar el preu d’una acció a la borsa??
Eludim constantment aquest debat en una mena d’autocensura, que pren la forma d’un discurs institucionalitzat, fabricat a mida de una sola versió de la realitat, i que es fonamenta en la credulitat del públic.
Les institucions financeres, governamentals, judicials i fins i tot, esportives, esdevenen un motlle que inculca models de comprensió de les coses.
 No es tractaria tant de suprimir de manera deliberada un discurs propi i personal, sinó de fer sentir un cert malestar a qui es desvia de la idea més comunament acceptada.
L’economia del odi no es pot fer mes que en favor dels diners, de la psicosis de les xifres, de l’acarnissament comptable.
Avui en dia, es considera riquesa només la producció susceptible de ser calculada, xifrada.
 No son riqueses  la capacitat de pensar, d’estimar, de ser feliços...
Imagineu si en compte de produir per als que compten, ens reconeguéssim rics de ser subjectes que pensen , estimen;  potser cauríem en el risc de satisfer-nos nomes amb això, mentre les dades comptables podrien davallar...
Així doncs es imprescindible marcar una realitat, per canalitzar i adaptar les nostres pulsions mes salvatges a la realitat comptable.
Així , som còmplices de nombrosos actes d’odi , tot i que la nostra cultura comptable ens permet  no sentir cap mena de culpa per ells, i ens permet beneficiar de la seva eficàcia.
Espoliar poblacions, sostenir dictadures, armar a bojos incontrolables, cap problema, sempre sense estat d’ànim. Considerar mes les columnes de xifres que les de tancs.
Sobretot mantenir el posat científic: la competència, el creixement, la governança , la transparència, substitueixen la decadència.
I sota totes les dades , sota les muntanyes de xifres, sota la especulació, els crims, la sang, els robatoris, i els morts, però maquillats per tot aquest coneixement econòmic i les seves prerrogatives legals.

Perquè sentir-se còmplices??
Tot passa tant lluny que ens sentim aliens a tant d’odi.

Tant lluny??
Cada cop  ho tenim més aprop.
Ja no estem parlant de l’embarassada congolesa, que transmetrà la SIDA al seu fill, ni aquells infants de la banya d’Africa , anònims i famèlics...
Ara es tracta de pobles molt propers, culturalment parlant, al nostre.

Estem mirant amb indiferència com aixafen als Grecs, al cap i a la fi , segons el discurs oficial, vivien per damunt les possibilitats i evadien al fisc tot el que podien...Exactament el mateix que tenim la intenció de fer no???

Però i els Espanyols??
Aquests que pretenem que vinguin a gastar-se els sous a Andorra, també es veuen avesats cada cop més a la misèria en nom de uns criteris comptables també.
 Continuem com si no passés absolutament rés a enviar-los hi promocions, i invitacions al nostre Paradís. Ara els hi ha caigut al damunt una reforma laboral, que precaritza encara més la seva situació que la dels propis treballadors Andorrans...Les retallades socials van caient les unes darrere les altres, però continuem ignorant-les...

L’economia de l’odi, el que propicia es que odiem sense embrutar-nos les mans....
Asservits al diner , no ens adonem que també es violència social, i  si no que els hi preguntin als estudiants Valencians.... 


Inspirat en el llibre de Alain Desnault-“L’economie de la haine“ http://www.pressegauche.org/spip.php?article7887


Espai d’opinió pel “Ningu es Perfecte “ de Radio Valira  21-02-2012