dimarts, 31 de gener de 2012

La borsa o la vidaNo m’hi havia fixat mai gaire abans...Suposo que era  perquè,  el tema de la borsa sempre m’havia semblat reservat a uns quants.
En una d’aquelles vegades  en que aconsegueixes fer un raconet , i on el teu banquer et proposa de invertir en tal o tal valor, sempre havia pensat que allò no era per a mi , que la millor inversió , en el fons, era gaudir-ne...
De fet sempre m’ha semblat un enganya-tontos, i la única manera que jo conec de fer diners es treballar , i cobrar , es clar!
Però vet aquí , que sense ni adonar nos en, el mon de la borsa i de la finança ha anat entrant i envaint les nostres vides...
I deu ni do quin patiment...Ara es noticia obligada diàriament, que si puja, que si baixa, que si esta deprimida, que si esta optimista, que si esta nerviosa... Quin patiment, pobra borsa!!!
Quan es va crear, la borsa tenia la funció de permetre a les empreses d’obtenir diners del públic per finançar-se.
Als que invertien, ja fossin petits o grans se’ls hi suposava una certa confiança  en l’empresa i en la seva capacitat de créixer en el temps. S’implicaven en el projecte.
La motivació de ser accionista d’una empresa, de petits tenidors, bancs i fons d’inversió es basava en  un desenvolupament de l’empresa sa i harmoniós , en que  el curs de l’acció de l’empresa continues pujant i que cada any repartissin dividends. Els dividends son els beneficis que es reparteixen els accionistes,  per lògica doncs, perquè hi hagi dividends l’empresa ha d’anar bé. A priori  les accions d’una empresa pugen si aquesta funciona: el risc sembla mes feble i  doncs, mes gent es susceptible de animar-se a pujar al tren.
Mes endavant l’afany de guany va conduir algunes  persones a invertir en períodes cada cop mes curts desplaçant el seu capital d’una societat a l’altra per captar alces puntuals, maximitzant així els ingressos anuals. L’evolució dels valors esdeve directament lligada a les perspectives de guany a curt termini.
Aquesta especulació s’ha anat generalitzant, i els banquers s’han inventat allò que anomenen instruments financers, que permeten fer tota mena d’apostes amb l’evolució de les accions, fins i tot apostant a la baixa.
El que especula a la baixa d’un valor pot guanyar diners inclòs si van mal dades per a l’empresa.
Així doncs ens adonem que el sistema   esta completament esgarriat. Els accionistes que s’amoïnen de debò per un bon funcionament  de l’empresa a llarg termini, son pocs. De fet sovint, la majoria no en saben gran cosa del funcionament de l’empresa, o ni tant se val de la seva activitat.
O be volen vendre les accions, tant bon punt pugen prou, o bé en guarden les necessàries, per tenir influencia sobre les decisions que es prenen, i no pas per l’activitat que s’hi duu a terme, perquè aquesta es desenvolupi harmoniosament, sinó perquè l’empresa els pugui repartir un bon paquet de dividends mentre siguin accionistes, encara que això impedeixi finançar-ne el desenvolupament futur i que la posi en perill. I es que  ara ens trobem amb empreses gestionades de manera a servir els interessos dels accionistes en detriment del mateix funcionament de l’empresa a llarg termini .
El que interessa es donar bones xifres, bones estadístiques, volum de negoci, rendibilitat, nocions, que sovint ara es deslliguen de les perspectives i de la sostenibilitat del negoci a llarg termini.
Des que la borsa ha esdevingut un casino, ens oblidem de la seva funció principal, i sobretot ens hem oblidat que darrere aquestes empreses amb que juguen a la ruleta hi ha persones de carn i ossos, i en particular els seus treballadors...
Deixeu –me ser cínica.... El cas es que quan sento a grans empresaris, i a manuals d’estudi, omplir-se la boca amb nocions de responsabilitat social corporativa i altres terminologies, que sonen tant bé....Em pregunto si no s’han inventat per a pal·liar la mala consciencia, d’haver  corromput  el sentit i la finalitat del mon empresarial i financer...

Espai d’opinió del “Ningu es Perfecte” de Radio Valira 31-01-2012